Het geheim van een goed educatief project

Is uw instelling een bezoek waard? Natuurlijk, zult u zeggen, wij hebben iets moois en waardevols te laten zien en we willen graag dat scholen daarmee in aanraking komen. U doet uw uiterste best om met inzet van vrijwilligers en bestaande middelen iets goeds neer te zetten.

Maar is die inzet genoeg? Vraagt u zich af hoe u nog beter de kinderen kunt voorbereiden? Hoe het bezoek geïnspireerder kan verlopen? Voor welke leeftijdsgroep uw project geschikt is? Hoe u aansluit bij de lesstof op school? Hoe u kinderen boeit? Kortom: kent u het geheim van een goed educatief project?

Opbrengst cursus
In deze cursus gaat u dat geheim ontdekken en maakt of verbetert u uw eigen educatieve project. Vervolgens gaat u dat ook testen op een school. U krijgt inspirerende voorbeelden aangereikt en u leert werken met een lesstramien dat door Kunstgebouw al vele jaren met succes wordt toegepast om leerlingen voor te bereiden op een voorstelling of bezoek aan een culturele instelling. U leert hoe u een effectieve en pakkende voorbereidingsles kunt maken, hoe u het bezoek zelf tot een succes kunt maken en tot slot op welke manier het geleerde verwerkt kan worden in een les na het bezoek. Tot slot voert u samen met een school uw project als pilot uit. Het resultaat is een eigen verbeterd en aansprekend educatief project voor het primair onderwijs dat tot de verbeelding spreekt.

Inhoud cursus
Deze cursus is bestemd voor medewerkers van culturele instellingen. Het heeft de voorkeur dat er twee personen per instelling meedoen met de cursus; zo ontwikkelt u samen het project en kunt u elkaar helpen bij het organiseren ervan en het verkrijgen van voldoende draagvlak binnen uw instelling.
Tijdens de cursus krijgt u theorie die u direct in uw eigen programma leert toepassen. U wordt hierin gecoacht tijdens de cursus en u leert van elkaar. U krijgt feedback van de trainer en een leerkracht, u neemt een kijkje in de keuken van een educatief medewerker van een grotere instelling en u gaat in gesprek met de school waarmee u uw project uit gaat voeren.
 
De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten van 3 uur en een terugkombijeenkomst. Tussen de bijeenkomsten is er huiswerk in de vorm van het lezen van informatie, het zelf verder ontwikkelen van het project en het afstemmen met de pilotschool en de eigen instelling. Tussen de vierde en vijfde bijeenkomst wordt het project als pilot uitgevoerd. De totale studielast is 40 uur waarvan 15 contacturen en ± 25 uur zelfwerkzaamheid.
Het cursusmateriaal bestaat uit een cursistenmap met lessen en hand-outs, verwijzingen naar websites en een USB-stick met relevante artikelen. Naast het cursusmateriaal wordt er van de cursisten verwacht dat u (per duo) de volgende boeken aanschaft:
 

  • Basisboek cultuuronderwijs, Ludie Gootjes-Klamer en Martijn Nieuwenhuizen, uitgeverij Noordhoff Uitgevers, ISBN 9789001795658.
  • Verhalend ontwerpen 1-2 Draaiboek, Erik Vos, Peter Dekkers en Ellen Reehorst, uitgeverij Noordhoff Uitgevers, ISBN 9789001800437.